Informatie IR panelen

Informatie IR panelen

Infraroodstraling in het algemeen.

Allereerst infraroodstraling via IR warmtepanelen zijn volkomen veilig, niet gevaarlijk en zorgt voor een aangename warmte. In sommige gevallen wordt deze warmte zelfs gebruikt voor medische doeleinden. De infrarood warmte panelen zijn lange golf stralings panelen. In tegenstelling tot korte golf infrarood stralers die een oranje-geel licht afgeven. (denk aan de welbekende terras heaters) Aangezien warmtepanelen doorgaans binnen worden toegepast, is het meestal niet gewenst dat ze oranje licht afgeven. De warmte panelen in onze webshop worden o.a. toegepast in woningen, badkamers, gebouwen, restaurants, sportcentra, zwembaden en (terras) overkappingen.

Gezondheid

Er is inmiddels redelijk veel onderzoek gedaan naar de effecten van infrarood panelen op de gezondheid van mens en dier. Daaruit blijkt dat infrarood warmtepanelen geen gevaren opleveren, maar juist een gezonde en comfortabele warmte creëren…

Hoe werkt de verwarming met onze infrarood warmtepanelen?

De warmtepanelen worden doorgaans aan het plafond of wand gehangen.De infrarood straling, warmt niet de lucht op maar straalt alle materie, mensen en/of dieren aan, die zich binnen het bereik van de straling begeven. Alle aangestraalde materie, zoals wanden, vloeren, plafonds, meubels, etc. warmen hierdoor op en staan op hun beurt weer warmte af aan de omgevingslucht. Er ontstaat binnenshuis geen luchtcirculatie door deze manier van verwarmen, dit in tegenstelling tot de convectie verwarming van b.v. de centrale verwarming.  Met infrarood warmtepanelen wordt de ruimte gelijkmatig verwarmd en is er nauwelijks verschil in temperatuur tussen vloer en plafond.

De lange golf infrarood stralen (FIR) zijn ongevaarlijk voor mens en dier. Onderzoek heeft bewezen dat de infraroodstralen eerder zelfs goed zijn voor de mens, omdat de doorbloeding van het lichaam erdoor verbetert. De Zilver Nano technologie van bijvoorbeeld de Sunjoy, Sun Power en Infra infrarood panelen hebben bovendien een anti-bacterieel effect, waardoor mijten en bacteriën worden gedood.

Wat heb ik nodig aan IR warmte?

Van alle infrarood warmtepanelen wordt het elektrisch vermogen opgegeven in Watts. Daarnaast kijken we naar de inhoud van de ruimte die ze kunnen (of moeten kunnen) verwarmen en naar de oppervlakte (in verband met een geleidelijke en goede spreiding van de warmte). En of het gaat om “hoofdverwarming” of “bijverwarming”.

Om een ruimte als geheel goed te kunnen verwarmen, is er een bepaald benodigd verwarmend vermogen nodig. Voor goed geïsoleerde ruimtes rekenen we doorgaans met 40-50 Watt per m³ inhoud. Voor badkamers, die doorgaans met veel keramisch materiaal zijn uitgevoerd (die de warmte minder goed opnemen), geldt al snel dat we met 50-60 Watt per m³ rekenen. Als de isolatie van mindere kwaliteit is, kunnen de waarden snel oplopen, soms naar wel 80 Watt per m³.

Daarbij is voor het bepalen van de benodigde capaciteit (verwarmend vermogen) ook het aantal te installeren panelen (voor een goede spreiding in de ruimte) van belang. Het plaatsen van meerdere panelen met minder vermogen is vaak effectiever dan het plaatsten van een enkel paneel met veel vermogen.  Neem voor gericht advies (vrijblijvend) contact met ons op. Wij kijken graag met u mee aan de hand van een tekening, schets en/of foto’s.